De dag gewijd aan Sara. - Reisverslag uit Parijs, Frankrijk van anny en ad straten-damen - WaarBenJij.nu De dag gewijd aan Sara. - Reisverslag uit Parijs, Frankrijk van anny en ad straten-damen - WaarBenJij.nu

De dag gewijd aan Sara.

Door: Ad en Anny van Straten-Damen

Blijf op de hoogte en volg anny en ad

24 Mei 2012 | Frankrijk, Parijs

Goede avond allemaal.

Gisteren ging er op het einde van mijn verhaal iets mis met internet, waardoor de helft werd geplaatst. Ik heb vanavond het verhaal afgemaakt inclusief foto's geplaatst.

Jullie krijgen nu het verhaal van Ad.
door mij getypt.

Uitgeslapen tot 08.30 uur. Heerlijk bed, ontbijt op de kamer. Om 09.30 richting vestingkerk voor de Messe d'ouverture du Pélerinage.Om half 10 is het al een drukte van belang in de nauwe winkelstraatjes. De kerk blijkt al vol te zitten en we schuifeelen voetje voor voetje langs de zijkant naar voren. Tegen 10 uur komt een stoet met vaandels de kerk binnen die de begeleiding vormt van 3 bisschoppen. Opvallend aan de dienst is een goed te volgen preek door de bisschop van Perpignan. De grote deuren van de kerk staan open, want ook buiten wordt de H. Mis gevolgd. Na de preek doen veel mensen getuigenis van hun geloof, die echter zo lang zijn, dat Anny en ik het voor gezien houden. Als we om de kerk lopen zien we, dat de crypte met het beeld van Sara open staat. Het is er niet alleen heel druk, maar ook ontstellend warm. Het plafond is zwart geblakerd van de devotiekaarsen, die hier nog "life" worden opgebrand. De rij schuift richting beeld van Sara en de soms zeer emotionele zigeunermensen raken het beeld aan, wrijven erover en omhelzen het zelfs. (Santiago het beeld van Jacobus omarmen) Voor Anny blijft dat zo iets als het gouden kalf in de woestijn aanbidden. Vanuit de crypte komen we opnieuw in de kerk waar we de mensen uit Waalwijk weer ontmoeten. Het lijkt voor ons een beetje op Santiago, toen we Kees en Riet Herder telkens weer tegenkwamen. We lopen wat rond, zoeken naar leuke cadeautjes voor de kleinkinderen en Anny besluit een rond en een rechthoekig tafelkleed te kopen in Provençaalse kleuren en motieven. Met de hele buit wandelen we terug naar ons appartement voor het middagmaal en een kruiswoordpuzzel siësta.

Tegen 3 uur horen we klokgelui en begeven we ons naar de kerk. Om half 4 is er de Céremonie de la descente des Châsses. Hiervan zien we niets: de kerk zit en staat mutje vol. We blijven buiten en vergapen ons aan al de mensen in verschillende klederdrachten, met muziekinstrumenten, die door de straatjes lopen of in groepjes rondhangen. De diversiteit is groot: vooral veel mensen met tatoeages, aparte kledij en met gouden ringen en kettingen.
Om 4 uur volgt de Procession de Sainte Sara. Meelopen is niet in ond opgekomen en we genieten eerst van een ijsje à deux boules om dan in de buurt van het strand op de stoet te wachten. een merkwaardig chaos: ruiters te paard, geestelijke hoogwaardigheidsbekleders, vaandeldragers, dames in Provençaalse kleding (Santons) en op het eind een waarschijnlijk uitverkoren groep die met het beeld van Sara sjouwt. De stoet loopt tot op het strand en het beeld wordt tot aan de waterlijn gebracht. Alles gebeurt en verloopt chaotisch. Iedereen duwt en wringt om zo dicht mogelijk bij Sara te kunnen komen (voor foto's).

Wij hebben het wel gezien voor vandaag. Bij de Intermarchée doen we nog een paar boodschappen en gaan naar het appartement voor een Gewurztraminer en een glas Oasis. Om 20.30 uur is er nog de Veillée de prières. Even niet. Voor vandaag is het welletjes. Gr. Ad

• 24 Mei 2012 - 21:33

Jetty Blijdenstein:

Lieve vrienden,

wat een bijzondere belevenis daar en een mooi verslag Ad. Eigenlijk is het hier net als in al die bedevaartplaatsen, een drukte van belang en allemaal mensen die er met hun eigen intenties naar toe komen. Ik heb dat in Lourdes ook zo beleefd. Ik ben blij dat jullie het allemaal weer heelhuids gehaald hebben, zonder ongelukken en ziek zijn en dat jullie nu mogen genieten na alle ontberingen van de afgelopen weken. Dit is de voorlopig laatste mail die jullie van mij krijgen. Ik sta in de startblokken om met de kinderen naar Hoog Vaals af te reizen. Morgen nog even inpakken en ik word rond half 12 in Breda verwacht. Dan vertrekken we in een 6-persoons-auto, die Theo van de zaak mee mag nemen. En de weergoden zijn ons gunstig gezind, het blijft voorlopig nog tot en met dinsdag goed weer. Ik wens jullie nog een mooie tijd en natuurlijk weer een behouden thuiskomst. Wij hopen op vrijdag 1 juni weer thuis te zijn. Bonne nuit et bon voyage! Au revoir!

Liefs en groetjes,

J E T

• 25 Mei 2012 - 13:03

Lia En John Van Baal:

Complimenten dat jullie ook deze fietstocht tot een goed einde hebben gebracht.
    Een prettig en devoot verblijf in Saintes-Maries-de-la-Mer toegewenst.
    Het laatste stukje naar Montpellier tellen jullie o.i. niet.
    Goede vlucht naar huis en tot volgende week zaterdag.

• 25 Mei 2012 - 19:05

Mimi.:

wat een mooi verslag vandaag weer . en goed weer prachtig allemaal.
    ik wist niet dat SARA daar zo vereerd werd. geniet van ol dat moois en gelukkig in goede
    gezondheid,fijn dat jully dat allemaal nog kunnen g,r. mimien jos,