Na het zuur.... het zoet - Reisverslag uit Pilsen, Tsjechische Republiek van anny en ad straten-damen - WaarBenJij.nu Na het zuur.... het zoet - Reisverslag uit Pilsen, Tsjechische Republiek van anny en ad straten-damen - WaarBenJij.nu

Na het zuur.... het zoet

Door: Anny

Blijf op de hoogte en volg anny en ad

29 Mei 2015 | Tsjechische Republiek, Pilsen

Goede avond familie, vrienden, kennissen en ieder die ons volgt.

Na een mooi ontbijtbuffet zaten we om kwart voor 9 op de fiets en vrij moeiteloos met een plattegrond van de info kwamen we deze grote stad uit. Onder een stralende zon vervolgden we onze weg. Langzamerhand verschenen er grijze wolken aan de hemel, maar ook in onze stemming kwamen grijze wolken. Oorzaak: de slechte aanduiding van de wegnrs., heftige klimmen van 8 %, alsof we door teer reden, 10 % waarbij we vaak moesten afstappen en levensgevaarlijke bospaden om af te dalen, een glibberig smal pad door weilanden en paden met gevaarlijke kiezels. Van de vele verwaarloosde boerderijen onderweg werden we ook niet vrolijk .

Elk gehucht binnen rijden betekent klimmen en weer dalen. De grote stad Marianske Lazne had ook nog een verrassing: eerst omhoog naar het centrum, daarna via een keitjes pad een klim van 150 hoogtemeter waar we zeker anderhalve km. te voet moesten omdat het zo steil was. En de problemen hielden niet op. Net buiten de stad raakten we echt van het padje: geen fietsbordje meer te bekennen, wel een biker die ons de weg wees. Tja, de verkeerde kant op naar beneden en na 5 km. kregen we beiden het gevoel, dat deze weg richting Westen niet klopte. Terug naar boven en opnieuw zoeken en vragen. Ad maakte ondertussen nog twee keer een val vanuit stilstand, waar hij een iets beschadigde knie en een zeer achterwerk aan overgehouden heeft. We kozen daarna voor de gewone bewegwijzering naar dorpjes en plotseling zagen we weer staan wegnr. 361. Een foto waard. Onze stemming was ondertussen gedaald tot onder nul en we begonnen ons steeds meer af te vragen of dit nog wel leuk was. De moraal krikten we op door niet te zaniken over wat er gebeurd was.

Ons slaapadres in Tepla was ook niet om over te roepen: een pension boven een café, waar de plaatselijke mannelijke bevolking zich te goed deed aan alcohol onder luidruchtig gepraat en het roken van de ene sigaret na de andere. We waren de enige gasten: hadden een ruime kamer met een oud leren bankstel van de kringloper erin, een lekkende douchecabine, een toilet geplaatst op een houten verhoging, wel een schoon bed met dekbedden van inferieure kwaliteit. Gelukkig was het een matras en konden we ons warmen aan elkaar. Wat een troost ! Deze dag zullen we niet snel vergeten.
---------------------------------------
Voor vandaag geldt: nieuwe dag, nieuwe kansen.
En die hebben we gekregen.
We beginnen met een strakke blauwe lucht. Al heel snel gaan de jasjes uit en later de lange broek. We passeren Klaster Tepla. De historie van dit gebouw gaat terug tot 1193 en lijkt symbool te staan voor het hele land. Het werd 12x geplunderd, brandde 6x af, maakte 2 pestepidemieën mee en dreigde 6x te worden gesloten. Na de val van de communisten kreeg het in 1990 weer zijn oude bestemming terug. We werpen even een blik op het binnenplein, maken wat foto’s en beginnen aan onze vijftiende dag.

Eindeloze gele koolzaadvelden en prachtige vergezichten fleuren het landschap op. Ondanks enkele pittige klimmen proberen we te genieten van het landschap. Helaas is de weg een lappendeken: het bord uitholling overdwars waarschuwt ons. We hebben daardoor meer aandacht voor het wegdek dan voor de omgeving.

Op onze route treffen we vandaag een werkploeg aan, die een nieuw wegdek met betonvlechtwerk maakt. Een overspanning van wel 5 meter. We kunnen er niet langs, maar we moeten er echt langs. De tassen gaan eraf, Ad daalt met fiets langs een glibberig pad een paar meter naar beneden om daarna met veel kracht de fiets weer boven te krijgen. Ik sta bibberend toe te kijken. Een stevige werkman komt ons te hulp, draagt eerst de tassen naar de overkant en daarna helpt hij Ad met de fietsen door “ het dal” naar boven. Met een stevige handdruk bedanken wij hem.

Plaatsnamen zijn bijna niet uit te spreken. Je breekt je tong haast bij zoveel medeklinkers achter elkaar. In de afgelegen dorpjes/gehuchten lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Mesthopen aan de weg, slecht onderhouden huizen waar het stuc vanaf valt, geen winkel te bekennen, hier en daar zit een bejaarde voor het huis. Je vraagt je dan af, wat de jeugd hier voor toekomst heeft. Tijdens onze lunchpauze in Radcice stopt de schoolbus daar en stapt de jeugd, enkelen met de telefoon aan het oor, uit. Een dertigtal kinderen van klein naar groot.
Na de lunch is het een lange afdaling naar Plzen. In de negentiende eeuw ontstonden hier twee bedrijven, die Plzen wereldberoemd hebben gemaakt: machinefabriek Skoda en brouwerij Pilsner Urquell. Met behulp van het plattegrondje in ons boekje rijden we rechtstreeks naar de markt om bij de Info een behoorlijke plattegrond van de stad te halen. Hotel Rous is snel gevonden en is een verademing vergeleken met het pension van gisteren. Ok, is ook twee keer zo duur.

We bezoeken na de plichtplegingen de markt met het 16de eeuwse stadhuis in Renaissance stijl, de gotische Bartholomeus kathedraal met de hoogste toren van Tsjechië en aanschouwen de pompeuze gebouwen in een bonte mengelmoes van stijlen, die vroegere fabrikanten daar hebben neergezet. Ook laven we ons aan het bier van Plzen, een halve liter Plzer Urqell. Zelfs Ad drinkt er ook een. Met een luchtige pizza Hawaï en een Italiaans ijsje sluiten we dag met een voldaan gevoel af. De moraal is weer helemaal op peil.
Prettig weekend allemaal. Gr. en liefs van mij en Ad

• 29 Mei 2015 - 22:35

Jetty Blijdenstein:

Lieve vrienden,

ja, jullie zijn overduidelijk in een oostblokland aangeland. Armoede, slechte straten, blubber, enz. Dat is de reden dat ze mij niet naar Roemenië of Bulgarije krijgen. Het is er allemaal zo somber en triest en als je dan ook nog zo'n waardeloze fietsroute treft, dan kan ik helemaal begrijpen dat je je afvraagt wat je er eigenlijk gaat doen. Ik was ook in Marianske Lazne en Plzen, maar zou er ook niet meer terug naar toe gaan. Praag is natuurlijk wel mooi en levendig door de duizenden toeristen. Maar de binnenlanden; helemaal niks. Gelukkig dat jullie vandaag goed weer hadden, hier is het nog steeds knudde, regen, wind en maar 16 graden en dat gaat zo blijven voor de komende week.Gelukkig dat je voor vanavond een goed hotel hebt, wat geeft het als het duurder is, gewoon doen, je kunt het toch niet meenemen. En laat Ad toch voorzichtig zijn, nu is het een beschadigde knie en een zeer achterwerk, maar het kan ook anders uitpakken, dus wees voorzichtig. Ik ben vandaag in de mineur. Mijn vriend Anton Bogers is in het ziekenhuis opgenomen, hij heeft nu 3 chemokuren gehad en kan niks binnen houden, hij is al 16 kilo afgevallen en is doodziek. Hij moet weer geopereerd worden, maar dat kan pas als zijn conditie het toelaat, hij is te veel verzwakt. Hij ligt ook geïsoleerd omdat ze bang zijn voor infectie van buitenaf. Wat een ellende. Maar je doet er allemaal niks aan, ons pa zei altijd : aanvaarden is de enige manier van leven en zo is het. Nou mensen, ik hoop dat jullie morgen een goede tocht rijden en ik zeg alweer tot het volgende verslag. Voor straks welterusten en keep smiling!

Liefs,

J E T

• 30 Mei 2015 - 09:32

Marianne:

Lieve twee,
    Wat een reis! Maar jullie zien gelukkig ook heel mooie gebouwen en landschappen.
    De voldoening zal groot zijn, als je in Praag aankomt.
    In Marianski ben ik jaren geleden ook geweest en het landschap met de vele koolzaadvelden spreekt me ook heel veel aan: Bij slecht weer ziet het er nog vrolijk uit.
    Wij vertrekken maandag voor een maand. Het weer is hier nog steeds niets bijzonders: Heel wisselvallig en aan de frisse kant.
    Veel succes verder op jullie tocht en ben vooral voorzichtig op de beroerde paden.
    Liefs! Walter en Marianne

• 30 Mei 2015 - 10:16

Henny Damen:

Ach ach wat een reis. Het lijkt meer op een pelgrimsreis.
    Meer dan de tochten die echt als pelgrimsreis waren bedoeld.
    En jullie gaan toch maar door Dat is bijzonder.KARAKTER..
    Ad ook al een paar keer gevallen.Jeetje
    En dan dat vergeten tasje met alles erin.
    Het stond er nog.
    Blijkbaar is het daar toch veiliger dan verwacht!!!!!
    We lezen jullie verslagen iedere dag .Ik heb niet altijd tijd om te reageren.
    Oja en Nic zat ook even in de lappenmand.
    Hij was in de supermarkt uitgegeleden over een spercieboontje.Stom hè.
    Heel veel pijn.
    Uiteindelijk toch naar de huisarts.
    Volgende week even een echo als het niet over is.
    Nou ,goed uitkijken en pelgrim ze .
    groetjes
    henny

• 30 Mei 2015 - 14:42

Cees En Greet.:

dag Anny en Ad,

dit is wel een tocht met hindernissen zeg en niet echt aan te bevelen, vooral die onverharde bospaden en de steilheid ervan. We hebben bewondering voor jullie doorzetten. Maar Praag is een heel gezellige en mooie stad, verheugen jullie je daar maar op.
    Wij hebben het stuk tussen Praag en Dresden gefietst en dat was ook prachtig. Het komt goed.
    goede reis verder en veel plezier.
    Groeten, Cees en Greet.

Verslag uit: Tsjechische Republiek, Pilsen

Fietsen naar Praag en Dresden

Onze elfde grote fietstocht door en naar voor ons totaal onbekend gebied.

Voor familie, vrienden, kennissen en iedereen die ons wil volgen.

Nog maar vijf nachtjes slapen en..... dan mogen we aan onze elfde grote fietstocht beginnen.

Tijdens de voorbereidingen hadden we beiden de gedachte dat we misschien tijdens deze tocht ons "Waterloo" tegenkomen. De voorbereidingen om kilometers in de benen te krijgen werden tegengewerkt door het slechte en koude weer van februari en maart. Maar uiteindelijk zijn we er toch in geslaagd om 800 km. totaal bij elkaar te trappen.

De laatste 5 tochten oefenden we in het uiterste zuiden van Limburg omgeving Vaals. We fietsten verschillende stukjes van de Amstel Goldrace met vele heftige klimmetjes, echte kuitenbijters. Vaak was het voor mij op de tanden bijten, blijven zitten en volhouden tot aan de top. De wens voor een e-bike was daar duidelijk aanwezig, vooral als er mij dames vrolijk en ontspannen voorbij fietsten. Dan riep ik Ad: "De e-bike komt er binnenkort aan". Maar bovengekomen stroomde de adrenaline door het lijf en vergat ik die hele e-bike als we flitsend konden afdalen. Voorlopig gaan we naar Praag op onze gewone Koga fietsen om te ervaren of we het nog kunnen zonder e-bike. En daarna zal de tijd het ons leren.

Vol goede moed en met wat spanning in het hoofd zullen we vrijdag 15 mei om 08.00 uur op de fiets stappen richting Berghem bij Oss voor een tocht van 92 km. om daar bij Nicole, Marco en de kleindochters te overnachten. Daarna gaat de tocht naar Millingen waar we de Rijn oversteken en tot Emmerich fietsen. Na 17 dagen hopen we Praag te bereiken op zondag 31 mei, waar we drie volle dagen gaan genieten van deze stad. Donderdag 4 juni stappen we weer op de fiets richting Dresden waar we op zondag 7 juni aankomen voor een verblijf van 3 dagen. Woensdag 10 juni komen we met de trein vanuit Dresden naar Nederland.

We hebben ons goed voorbereid op de komende tocht wat betreft informatie. Van Ellen en Floor Groot kregen we hun reisschema met de nodige aantekeningen voor hotels en bezienswaardigheden; Ria en Theo van der Sanden uit Veghel hielpen ons ook met hun ervaringen en bijzondere aantekeningen voor onderweg.
De fietsen hebben hun onderhoudsbeurt gehad en wat mee moet in de tassen ligt klaar.
Ook dit jaar proberen we zo weinig mogelijk mee te nemen: liefst enkel twee grote tassen en geen low-riders voor. Het bekende spreekwoord voor fietsers: "Al wat je thuis laat, is mooi meegenomen" geldt ook voor ons en na zoveel fietstochten weten we nu wel wat echt noodzakelijk is voor onderweg.

Bij het plannen van een tocht trekt Ad altijd de kar: hij bekijkt de indeling met de daarbij behorende reserveringen voor de eerst week: hotels en b & b. Ik mag luisteren, meedenken en aanvullen. Daarna zullen we elke avond van tevoren de tocht bekijken: hoever we zullen en kunnen komen en dan mag ik in actie komen om via notebook of ipad de volgende overnachting te reserveren.
Op papier is het team van Straten-Damen klaar voor de nieuwe uitdaging.

Ook dit jaar stop ik mijn ipad en notebook in de fietstas, want een reisverslag maken hoort er nou eenmaal bij. Zo kan ik alle geïnteresseerden op de hoogte houden van ons wel en wee onderweg. Heb je geen behoefte aan onze reisberichten dan kun je jezelf weg klikken links onder onze foto.

De resterende dagen van deze week worden gevuld met rust, ontspanning in de tuin en nog enkele gezellige contacten.
Ik wens jullie allemaal veel leesplezier, mooi weer en tot ziens.
Groeten en veel liefs van mij en Ad.